Συνταγές από την Ντίνα Νικολάου
Ταλιατέλες λαχανικών με σάλτσα γιαουρτιού και καπνιστό τρίμμα αυγοτάραχουΧρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Για 4 άτομα
2 μέτρια τρυφερά καρότα
2 μέτρια τρυφερά κολοκυθάκια
2 μικρά αγγουράκια
½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές νερό
Τον χυμό από ½ πορτοκάλι
Τον χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένος
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αυγοτάραχο τρίμμα καπνιστό
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα λαχανικά. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κορδέλες με τον αποφλοιωτή, σχηματίζοντας ταλιατέλες. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα λαχανικά, φτιάχνοντας ταλιατέλες λαχανικών με τον αποφλοιωτή. Μεταφέρουμε τις ταλιατέλες από τα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο κρύο νερό και παγάκια. Ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει τις ταλιατέλες καρότων για ½ λεπτό. Τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπολ με το παγωμένο νερό και τα παγάκια.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το νερό. Προσθέτουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Την ώρα του σερβιρίσματος, στραγγίζουμε καλά τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Τα βάζουμε σε πιατέλα μαζί με τα μπαστουνάκια λιαστής ντομάτας και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το καπνιστό τρίμμα αυγοτάραχου.
Παραλλαγή: Μπορούμε να σερβίρουμε τις ταλιατέλες λαχανικών ζεστές και όχι κρύες. Σε αυτή τη περίπτωση, ζεματάμε για μισό λεπτό και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα στραγγίσουμε καλά και τα σερβίρουμε στην πιατέλα.
Επόμενη συνταγή: Ταραμοσαλάτα σε βαρκάκι αχλαδιού και φέτες αυγοτάραχο