Συνταγές από την Ντίνα Νικολάου
Πάστα αγκινάρας σε φέτα μήλου με φέτες αυγοτάραχο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Για 4 άτομα
2 μικρά μήλα κόκκινα
2 μικρά μήλα πράσινα
Τον χυμό από 1 λεμόνι
200 γρ. πάστα αγκινάρας, έτοιμη σε βάζο από παντοπωλεία με παραδοσιακά προϊόντα ή σπιτική (βλ. σημείωση)
12 λεπτές φέτες παραδοσιακό αυγοτάραχο, φρεσκοκομμένες
½ φλιτζάνι σχοινόπρασο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Τον χυμό από ½ λεμόνι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα μήλα. Από κάθε μήλο κόβουμε με μαχαίρι ή μαντολίνο 4 λεπτές φέτες από το κέντρο. Περιχύνουμε αμέσως μόλις κόψουμε τις φέτες μήλου με τον χυμό λεμόνι, έτσι ώστε να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.
Στρώνουμε τις μισές φέτες μήλου σε πιατέλα και βάζουμε σε κάθε μία από ένα κουταλάκι πάστα αγκινάρα. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μισές φέτες μήλου, σχηματίζοντας σάντουιτς. Πάνω από κάθε σάντουιτς βάζουμε μία λεπτή φέτα αυγοτάραχου. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο ή μαϊντανό, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό από το μισό λεμόνι και τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: Για να φτιάξουμε φρέσκια πάστα αγκινάρας παίρνουμε 4 μέτριες ή 8 με 10 μικρές αγκινάρες καθαρισμένες, τις αλείφουμε καλά με λεμόνι και τις βράζουμε σε ένα μίγμα από 1 φλιτζάνι λευκό κρασί και 1 φλιτζάνι ξύδι. Μόλις βράσουν καλά τις σουρώνουμε και τις πολτοποιούμε μαζί με φρέσκο μάραθο ή μαϊντανό, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, ½ κουταλάκι ζάχαρη και ½ κουταλάκι σκόνη κόλιανδρου.
Επόμενη συνταγή: Πέρλες πεπονιού με φέτες αυγοτάραχο, πετιμέζι και λάδι δεντρολίβανου